فهرست مطالب

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 24 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر گندمکار، فاطمه دانشور، نوشین قاسمی صفحات 1-18

    ورزش هایی که به منابع و جاذبه های جغرافیایی وابسته اند، مهمترین بخش قابل توجه در گردشگری ورزشی به شمار می‌روند. یکی از بخش های گردشگری طبیعی، اسکی است که علاقه مندان آن طیف وسیعی از مردم می باشند و از نظر اقتصادی نیز بخش پر درآمدی از صنعت گردشگری محسوب می شود. ارتفاعات استان اصفهان با وجود شرایط متفاوت اقلیمی و طبیعی و همچنین وجود شهرهای بزرگ و جاذبه‌های اطراف آن، از مناطق مستعد احداث پیست اسکی در کشور می‌باشد. بنابراین مکان‌یابی بهنیه احداث پیست به ویژه در جهت جذب گردشگر در این منطقه ضروری می‌باشد. در این پژوهش به مکان یابی سایت های تفریحی - ورزشی اسکی در استان اصفهان پرداخته شده است. ابتدا با استفاده از منطق بولین به بررسی زیر معیارهای اقلیمی و زمین شناختی پرداخته شده و جهت بررسی ارتباطات متقابل معیارهای اصلی (زمین شناختی، اقلیمی و دسترسی) با استفاده از مدل دیمتل میزان تاثیرگذاری معیارها بررسی شده است. نتایج حاصل از هم پوشانی وزنی نهایی معیارهای اصلی نشان می دهد که بیشترین مساحت و تراکم پهنه های مناسب در نیمه غربی استان می باشد. در این پهنه ها به‌ویژه در شهرهای فریدن و فریدونشهر و مناطقی از شهرستان سمیرم شکل زمین مناسب و مطلوب می باشد و امکان بارش و ماندگاری برف بیش از مناطق دیگراستان است.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، اسکی، استان اصفهان، منطق بولین، مدل دیمتل
  • محمدرضا فتحی، محمدحسن ملکی، سید احمد علوی صفحات 19-36

    هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و رتبه‌بندی عوامل موثر در ایجاد سازمان‌های یادگیرنده در کسب و کارهای صنعت توریستی استان قم می‌باشد. این تحقیق از نظر نوع روش، تحقیقی توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق در بردارنده شامل مراکز خدماتی، رفاهی و توریستی در استان قم می‌باشد. روش نمونه گیری به‌صورت در دسترس می‌باشد که از طریق آن ابزار گردآوری داده‌ها یعنی پرسشنامه تحقیق به‌صورت تصادفی در میان مدیران کسب و کارهای توریستی توزیع شده است. داده‌های جمع‌آوری شده از طریق نرم‌افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. جهت آزمون فرضیه‌های تحقیق از آزمون t استفاده شد و برای رتبه‌بندی عوامل موثر بر سازمان یادگیرنده از روش TOPSIS بهره گرفته شده است. در این مطالعه تاثیر هر سه سطح فردی و گروهی و سازمانی به‌عنوان عوامل اثرگذار در ایجاد سازمان یادگیرنده در این کسب و کارها مورد تایید قرار گرفت. همچنین متغیرهای یادگیری مداوم، تحقیق و گفتگو، یادگیری گروهی، سیستم ادغام شده و توانمندسازی نیز جز عوامل موثر بر سازمان یادگیرنده شناسایی شد. در این میان تاثیر متغیرهای پیوند با سیستم و مدیریت راهبردی بر ایجاد سازمان‌های یادگیرنده مورد تایید قرار نگرفت

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی، صنعت توریستی استان قم
  • بهرام ایمانی، علی ارشدی صفحات 37-56

    امروزه یکی از مسایل مهم در حوزه توسعه پایدار روستایی، توسعه فعالیت‏های گردشگری روستایی است. تعیین ارزش‏های گردشگری روستاها و استعدادهای طبیعی آن‏ها به همراه برنامه‏ریزی صحیح می‏تواند از یک سو منجر به توسعه فعالیت‏های اقتصادی و ایجاد درآمد و اشتغال در روستاها و از سوی دیگر منجر به رسیدن به توسعه همه‌جانبه و پایدار در این مناطق شود، برای رسیدن به این اهداف، شناخت روستاهای دارای پتانسیل و سطح‏بندی این روستاها یکی از اقدامات ضروری می‏باشد. روستاهای شهرستان مشگین‏شهر به دلیل داشتن جاذبه‏های وسیع گردشگری و تاریخی و دارا بودن پتانسیل‏های بالای گردشگرپذیری، امکان انتخاب فرصت‏های گردشگری مختلفی را برای گردشگران فراهم کرده است. در این تحقیق با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به مقایسه معیارهای گردشگری و همچنین اولویت‏بندی و سطح‏بندی روستاهای گردشگری مورد مطالعه در شهرستان مشگین‏شهر پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، گردشگران روستاهای مورد مطالعه و متخصصان و اساتید دانشگاهی بودند که در زمینه گردشگری روستایی دانش و تجربه کافی داشتند. بدین ترتیب که مهم‏ترین معیارهای تاثیرگذار بر گردشگری از دیدگاه گردشگران انتخاب شدند و در قالب یک پرسشنامه، مورد مقایسه زوجی قرار گرفتند. سپس چهار گزینه گردشگری در روستاهای مورد مطالعه انتخاب شد و امتیاز این گزینه‌ها نسبت به تک‌تک معیارها در قالب یک پرسشنامه توسط متخصصان و اساتید دانشگاهی تعیین شد. نتایج تحقیق حاضر نشانگر این امر است که معیار زیرساختی و خدماتی با امتیاز و وزن نهایی 415/0 بیش‎ترین تاثیر را در توسعه و یا عدم توسعه مناطق هدف گردشگری داشته و مهم‏ترین عامل در سطح‏بندی روستاهای موردمطالعه بوده است و بر اساس نتایج مدل، روستای موییل با امتیاز نهایی 501/0 در رتبه اول قرار گرفته و روستای انار با امتیاز نهایی 318/0 در رتبه دوم و روستای قصابه با امتیاز نهایی 181/0 در رتبه سوم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: روستاهای هدف گردشگری، گردشگری روستایی، سطح‏بندی روستاهای گردشگری، تحلیل سلسله مراتبی، روستاهای موئیل، انار، قصابه
  • زهرا خدائی، سمیه تیموری صفحات 57-72

    امروزه از گردشگری به عنوان رکن اساسی توسعه پایدار یاد می‌کنند و در این بین جاذبه‌های گردشگری تاثیراتی اساسی و مهمی را بر این صنعت ایفا می کند . شهرستان سردشت با دارا بودن پتانسیل‌های طبیعی و تاریخی گردشگری، قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری منطقه را دارد که می توان با برنامه‌ریزی مناسب و شناسایی توان‌ها و محدودیت‌های موجود نقش موثری در توسعه اقتصادی ملی و منطقه ای ایفا نماید. هدف پژوهش حاضر شناسایی پتانسیل‌ها و جاذبه‌های گردشگری شهری می باشد . روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی – توصیفی و از نوع پژوهشی- کاربردی می‌باشد. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه استراتژی و راهبرد توسعه گردشگری، از روش تحلیلی SWOT استفاده شده است. بدین منظور، فهرستی از نقاط قوت و ضعف و هم چنین فرصت ها و تهدیدها تهیه و با تنظیم عوامل استراتژیک، ماتریس SWOT از آن استخراج و رهیافت های حاصل از این تجزیه و تحلیل ها، به عنوان خط مشی‌های راهگشا در جهت تقویت زیرساخت ها و پتانسیل های گردشگری شهرستان سردشت ارایه شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می‌دهد که استراتژی موجود برای گسترش صنعت توریست در سطح شهرستان سردشت راهبردهایSoمی‌باشد که باید با بهره‌گیری از نقاط قوت از فرصت‌های موجود نهایت استفاده را کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، گردشگری شهری، شهرستان سردشت، مدل SWOT
  • جعفر بهاری، بنفشه فراهانی، شهلا بهاری، مرجان بذله، حامد بهاری صفحات 73-100

    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی ارزش ویژه برند در مقصد گردشگری از دیدگاه گردشگران داخلی در شهر تبریز در فروردین ماه 1394صورت پذیرفته است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و براساس روش گردآوری داده‌ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. همچنین از نرم‌افزارهای SPSS 16 وLisrel 8. 5 از روش‌های مختلف آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه تحلیل داده‌ها و آزمون فرضیه‌ها استفاده شده است. جامعه آماری، شامل گردشگرانی است که در دوره زمانی نوروز سال 1394 در مکان‌های تجمع گردشگران در دسترس بودند. در این تحقیق از مدل کونکنیک و روزیر (2009)که دارای چهار بعد آگاهی از برند، تصویر برند، کیفیت ادرک شده و وفاداری به برند می‌باشد، استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که علاوه بر تصویر برند، وفاداری به برند، کیفیت ادراک شده وآگاهی به برند مقصد گردشگری نیز به صورت مستقیم بر ارزش ویژه برند شهر تبریز تاثیر دارند و از نظر اهمیت، وفاداری به برند مهم‌ترین عامل تاثیر گذار شناخته شده است.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند مقصد گردشگری، آگاهی از برند، تصویر ذهنی برند، وفاداری به برند، کیفیت ادراک شده
  • مهدی چراغی، بهروز محمدی یگانه، نسرین سعیدی صفحات 101-114

    بهره‌مندی از آثار و نتایج گردشگری روستایی نیازمند ارزیابی و بررسی زمینه‌های این نواحی جهت توسعه گردشگری در این نواحی می‌باشد. یکی از زمینه‌های ضروری، وجود سرمایه اجتماعی مطلوب در جامعه میزبان می‌باشد. در همین راستا، در تحقیق حاضر به تحلیل سرمایه اجتماعی جهت توسعه گردشگر و در منطقه مورد مطالعه پرداخته شده است. تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی، از نظر ماهیت و روش به صورت توصیفی- تحلیلی می‌باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و میدانی (پرسشنامه)‌، روش تجزیه و تحلیل به صورت توصیفی و استنباطی (مدل پرومتی و ضریب همبستگی) می‌باشد. قابل ذکر است که یکی از مراحل مدل پرومتی[1] وزن‌دهی به شاخص‌ها می‌باشد. در تحقیق حاضر وزن‌دهی شاخص‌ها به روش دلفی انجام شده است. نتایج بدست آمده از تحقیق نشان می‌دهد وضعیت سرمایه اجتماعی روستاهای مورد مطالعه جهت جذب گردشگر در وضعیت مطلوبی قرار داشته و شاخص مشارکت اجتماعی بیشترین همبستگی را با سرمایه اجتماعی دارا می‌باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، توسعه روستایی، سرمایه اجتماعی، شهرستان طارم
  • داود حاتمی، وحید رحیمی، سید مهدی موسی پور صفحات 115-134

    صنعت گردشگری روستایی در حال حاضر یک از منابع مهم تولید، درآمد، اشتغال و ایجاد زیرساخت‌‌‌‌‌‌‌ها برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی است. گردشگری روستایی در دنیای امروز یکی از بخش‌های مهم فعالیت‌های اقتصادی محسوب می‌شود و آن را سیاستی برای توسعه متعادل سرزمینی و آمایش بهینه سرزمین قلمداد می‌کنند. بخش لاشار در شهرستان نیکشهر به دلیل وجود جاذبه‌های فراوان گردشگری، قدمت دیرینه و دارای آثار تاریخی، جاذبه‌های طبیعی یکی از قطب‌های گردشگری شهرستان و استان می‌باشد. در این تحقیق با روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از مدل S.W.O.T. پتانسیل‌ها، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای توسعه توریسم روستایی درروستای بخش لاشار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. داده‌های استفاده شده در این تحقیق براساس اطلاعات و آمار مرکز آمار ایران و سازمان میراث فرهنگی و گرشگری و همچنین نظریات کارشناسان امر جمع‌آوری شده است. نتایج بررسی و تحلیل‌ها نشان می‌دهند منطقه لاشار با 100 جاذبه گردشگری، می‌تواند یکی از محورهای مهم گردشگری استان باشد و نقش مهمی در توسعه منطقه داشته باشد و آمایش بهینه و متعادل سرزمین را در بلوچستان در پی داشته باشد. با توجه به بررسی وضعیت موجود و شناسایی نقاط قوت و فرصت‌های توسعه توریسم در منطقه و از طرفی، نقاط ضعف و تهدیدهایی که در فرایند توسعه گردشگری این منطقه وجود دارد، رهیافت‌های موثر بر این فرایند با توجه به مدل SWOT، بیانگر آن است که ضعف در مدیریت گردشگری در استان و شهرستان و نبود سیاست مشخص برای توسعه گردشگری روستایی، تبلیغات ضعیف و کم در زمینه معرفی پتانسیل‌های گردشگری منطقه، کمبود تاسیسات زیربنایی، عدم توجه مسیولین محلی به مقوله گردشگری از علل اصلی توسعه نیافتگی گردشگری در منطقه لاشار هستند. بنابر نتایج این پژوهش راهبردهای آمایش سرزمین در زمینه گردشگری در منطقه لاشار به راهبردهای تهاجمی (SO) نزدیک‌تر می‌باشد و برنامه‌ریزی‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها باید در زمینه نقاط قوت و فرصت‌ها باشد.

    کلیدواژگان: توریسم روستایی، توسعه روستایی، استان سیستان و بلوچستان، بخش لاشار
  • لیلا وثوقی، سمیه بهرامیان صفحات 135-165

    تماشای پرندگان یا "پرنده نگری" به یکی از مهمترین بازارهای روبه رشد اکوتوریسم تبدیل شده است. در این رابطه اکوتوریسم به عنوان رویکرد جدید گردشگری های مبتنی بر طبیعت، در دهه های اخیر، از اهمیت به‌سزایی در برنامه های توسعه گردشگری در بسیاری از کشورهای جهان، برخوردار گشته است. ایران به دلیل تنوع زیستگاهی، به ویژه تالاب ها، دو سوم گونه های پرندگان خاورمیانه را در خود جای داده است؛ اما سهم آن از پرنده نگری دنیا در مقایسه با سایر کشورها بسیار محدود است. هدف اصلی پژوهش حاضر ضمن تاکید بر اهمیت توسعه پرنده نگری (در قالب اکوتوریسم) به عنوان یک شیوه ی حفاظت از زیستگاه های پرندگان در اکوسیستم های تالاب، با هدف قرار دادن تقاضا و بررسی عوامل موثر بر جذب گردشگران پرنده‌نگر در تالاب میانکاله، به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه های تالابی کشور است. در این پژوهش داده‌های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه مبتنی بر عناصر آمیخته بازاریابی جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق گردشگران پرنده نگر تالاب میانکاله در سال 1395 مورد پرسشگری قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها، آزمون فرض آماری میانگین یک جامعه (آزمون T) و با استفاده از نرم افزار SPSS، تاثیر هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی در جذب گردشگران پرنده‌نگر مورد سنجش قرار گرفت. در آخر نیز با استفاده از آزمون فریدمن این عناصر، الویت‌بندی گردیدند. نتایج این پژوهش نشان داد که گرچه تمام عناصر در جذب گردشگران پرنده‌نگر تاثیر مثبت و معناداری دارند؛ اما تفاوت مهمی در اولویت آنها است که عناصر به ترتیب فرد و برنامه ریزی از دیدگاه گردشگران و محصول در اولویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، تالاب، پرنده نگری، آمیخته ی بازاریابی، میانکاله
|
  • Pages 1-18

    Sports that depend on the geographical resources and attractions are considered the most important in sport tourism. One of the tourism events in the recent years is skiing which has the highest income in tourism industry and has therefore caused even many small communities to take action to invest in this sector as an attractive tourism destination. This study assessed the possibility of establishing recreation-sport ski site in Isfahan province using a combination of Boolean Logic and Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) methods in a geographical information system (GIS) environment. Boolean logic was used for examining the sub-criteria of the climate and geology and also for investigating the main criteria interactions such as geology, climate and accessibility. The results of the study showed that the greatest area and the density of the appropriate zone is located in the western part of the province. In these zones, especially in the cities and regions of Semirom, Frieden and Fereidunshahr, the land form is appropriate; the possibility of rain and snow durability is more than that in other regions of the province. Therefore, the western region has the potential to be as a skiing resort considering every aspects.

    Keywords: sports tourism, skiing, Isfahan Province, Boolean logic, DEMATEL Model
  • Pages 19-36

    The purpose of this study was to identify and rank the factors which affect the creation of learning organizations of tourist industry in Qom. The research method of the study was a descriptive one. The population of this research included service, tourist and facility centers in Qom. Also for sampling of the participants convenience method was used. The necessary data was gathered using the questionnaire distributed among business executives in the mentioned centers. The collected data were analyzed by SPSS software in order to rank the factors which affect the learning organizations using TOPSIS method. The results showed that individual, group and organizational levels are all effective factors in creating learning organizations in these businesses. Also permanent learning, research and discussion, cooperative learning, merged system, and enabling factor were among the effective factors which affect a learning organization. However, the effect of variables such as system connection and strategic management on creating learning organizations was proved to be insignificant.

    Keywords: Learning organizations, Individual Factors, group factors, Organizational Factors, Qom tourist industry businesses
  • Pages 37-56

    One of the most important issues in sustainable rural development is the development of rural tourism activities. Determining the value of tourism and their natural potentials with proper planning can lead the development of economic activities, income increase and employment in rural areas in one hand and to achieve sustainable development in these regions on the other hand. To achieve these objectives, recognizing the villages which have the potentials as well as ranking them is an essential step. The villages of Meshkinshahr due to the vast rural tourism and historical attractions have a high potential for attracting tourists, and offer the visitors a different choice of tourism opportunity. In this study, the prioritization and ranking of villages in Meshkinshahr have been analyzed using AHP recreational factors. The population of the study included tourist villages, experts and university professors who had enough knowledge and experience in the field of rural tourism. Thus, the most important measures affecting tourism were selected from tourists’ viewpoints in the form of a questionnaire. Then, four places in the villages were selected. The results of the study indicated that the infrastructure and service standards with a final score of 0.415 had the greatest effect on tourism development or lack of development in the target areas. Also, the most important factor was the level of rural area. Based on the results of the model, the Moiel village with 0.501, Onar village with the final score of 0.318, and Qasbeh village with the final score of 0.181 were placed in the first, second, and third ranks respectively

    Keywords: target villages, Tourism, Rural tourism, rural tourism ranking, AHP, Moeil, Onar, Qasabeh
  • Pages 57-72

    Nowadays tourism is mentioned as the fundamental factor of sustainable development and tourist attraction plays an important role in this industry. Sardasht with its natural and historical potentials has the potency to become a tourism center. Careful planning and identifying the potentials and limitations of this city can affect the national and local economic development. The purpose of the present study was to identify the potentials and attractions of the urban tourism. The method used in the study was analytical, descriptive and it was an applied research. In order to analyze the obtained data and present a strategy and approach to develop tourism, SWOT model was used. Thus a list of the strengths and weaknesses as well the opportunities and threats was prepared. The strategic factors were set and SWOT matrix was obtained to present the findings for fostering the infrastructures and tourism potentials in Sardasht. The results of the study showed that the existing strategy can be applied for developing tourist industry in Sardasht. Thus the strengths and existing opportunities must be used optimally.

    Keywords: Sardasht, Strategic Planning, Urban Tourism, SWOT model
  • Pages 73-100

    The present research aimed at evaluating brand equity in tourist destination from the perspective domestic tourists in Tabriz in 2015. The study is a n applied one as far as the goals are considered and a descriptive one regarding the collection method. The SPSS and LISREL software were used to analyze the obtained data. The population of the study included the tourists who were available in the tourist destination in 2015. In this research Konecnik and Ruzzier model was used. The model has four dimensions which are: brand awareness, brand image, perceived quality and brand loyalty. The obtained results showed that in addition to brand image, brand loyalty, perceived quality and tourism destination brand awareness also has a direct effect on brand equity in Tabriz; moreover, among the effective factors, the brand loyalty was proved to be the most effective one.

    Keywords: Tourism Destination, brand equity, brand awareness, Brand Image, Brand loyalty, Perceived Quality
  • Pages 101-114

    Using the results of rural tourism requires a careful analysis of the potentials of these areas for development. One of the necessary conditions of development is the existence of optimal social capital in the host society. Thus, the social capital for developing tourism was analyzed in the present study. This research is an applied one concerning its type and analytical – descriptive regarding its nature. The data were in the questionnaire form which had been gathered in library and experimental ways. Data analysis was carried out using descriptive and inferential statistics in which the Promethe model and correlation were used. In the Promethe model the parameters are weighed. In this study, parameter weighting has been done in Dolfi method. The obtained results showed that the social capital of the villages understudy have a normal status to attract tourists and also social cooperation has the highest correlation with the social capital in those villages.

    Keywords: Sustainable Tourism, Rural Development, Social capital, Tarom
  • Pages 115-134

    Rural tourism industry is one of the major sources of income, employment and developing rural infrastructure which is used to achieve sustainable rural development. Rural tourism in today's world is one of the most important part of economic activities and a policy for a balanced development of the environment logistics is considered to be optimal. Lashar because of its various tourist attractions and its long history as well as its monuments, natural attractions has become a great tourism center. In this descriptive study, using the SWOT model potentials, weaknesses, opportunities and threats were analyzed. The data used in this study were obtained from the Statistics Center of Iran's Cultural Heritage Organization and Tourism. Based on the results of the study, the researchers suggested strategies for tourism land use planning in the area understudy. The results of the study showed that in spite of the strenghs, Lashar is thretened by some weaknesses too. Therefore the environment logistics for this area is closer to offensive strategies (OS). Thus planning and investments should be directed towards the strenghs and available opportunities in the area.

    Keywords: Rural tourism, land use, rural development, Sistan, Baluchistan, lashar
  • Pages 135-165

    Bird-watching has become one of the important and growing aspects of ecotourism. Thus ecotourism as a new approach of nature-based tourism is of significant importance in many countries during recent decades. Iran with its various environments especially its wetlands is the home for the two third of the different spices of birds in the middle east. However its share of these birds is so limited compared with other countries. The purpose of the present study was to emphasize the development of bird-watching as a protective approach of the birds’ home in wetlands and also to focus on the analysis of bird-watching tourist attraction in Miankaleh wetland as an important wetland areas in the world. The population of the study included the bird-watching tourists visiting Miankaleh in 1395. In order to analyze the obtained data, a t-test was ran using the SPSS software. In the study, the effect of marketing factors in tourist attraction was determined and using Friedman test the factors were prioritized. The results of the study showed that however all of the mentioned factors were effective in tourist attraction, their order from the tourists’ viewpoints was significant too.

    Keywords: Ecotourism, wetland, bird- watching tourism, Miankaleh